A Balaton környéke éghajlatának változása 2050-re

Szöveg

A Balaton térségének gazdasági és társadalmi jólléte alapvetően épít és támaszkodik a térség egyedi tájkarakteréhez is hozzájáruló, diverz ökoszisztémája által nyújtott szolgáltatásokra. A térség fenntartható társadalmi és gazdasági környezete nem létezhet sokszínű, támogató és megfelelően használt ökoszisztéma-szolgáltatások nélkül.

A klímaváltozás azonban jelentős nyomást gyakorol az ökoszisztémákra, és ezzel
egyidejűleg az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások iránt felmerülő társadalmi és gazdasági igények megvalósíthatóságát és kereteit is megváltoztatja. A klímaváltozás, a RCP4.5 kibocsátási forgatókönyv alapján, a Balaton környékének éghajlatát az 1981-2010 referencia-időszakhoz képest 2050-re a jelenlegi prognózis szerint az alábbiakban változtatja meg:

az átlagos évi középhőmérséklet 1.3 ̊C-kal nő
az évi átlagos csapadékmennyiség mintegy 10%-kal nő
a fagyos napok száma jelentősen visszaesik
a tenyészidőszakok különböző naptári szakaszaiban a hőösszegek kb. 20%-kal lesznek magasabbak
az extrém meleghez kapcsolódó események gyakorisága kiugróan megnő
a nagy intenzitású csapadékesemények száma és intenzitása növekszik (ez utóbbi akár +50%-kal), előfordulásuk megduplázódik; ritkább, de eseményenként átlagosan több csapadék várható.

A klímaváltozás hatására tehát számos elkerülhetetlen ökológiai, társadalmi és gazdasági változás várható a térségben. A kérdés az, hogy e változások tudatosan, kontrolláltan és monitorozottan, vagy kontrollálatlanul zajlanak. Az ökológiai és társadalmi rendszerek változása elkerülhetetlen sikeresnek tekinthető klímaadaptáció esetén is, egyrészt adosuló klímából adódó változások, másrészt a klímaváltozás hatásainak mérséklésére tett hazai és nemzetközi erőfeszítések módosító (nemzetközi egyezmények, hazai jogszabályok és a személyes preferencia változások) hatásai miatt.

A helyes válasz a változásra az adaptív cselekvés, azaz a cselekvésre való felkészülés és az egyes cselekvések időbeni megindítása. Nem tehetjük meg, hogy e változások tudatában nem cselekszünk adaptívan, mert annak a hatása katasztrofális lesz. Jelen helyzetben a megelőzés és elővigyázatosság elvének gyakorlatba ültetése is létfontosságú cselekvést jelenti. Az elfogadott jövőkép alapján cselekvéshez irányokat / irányvonalakat szükséges kijelölni.

Ábra: https://mmonline.hu/cikk/iden-a-klimavaltozas-a-legforrobb-tema-a-neten/
Forrás: Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv Hazai vizeink komplex éghajlati alkalmazkodását segítő fejlesztési prioritások kidolgozása