Mit értünk a Balatonon? – Területi lehatárolás

Szöveg

Balaton hazánk kiemelkedő természeti értéke, amely jelentős nemzetgazdasági jövedelemforrás. A tó a magyar lakosság legkedveltebb turisztikai célpontja¹, évente minden tizedik magyar ember testi-lelki egészségének forrása, a magyar szállásdíj bevételek közel hatoda a tó környezetében realizálódik², pandémiás korlátozások esetén pedig a tó hazánk legfőbb turisztikai desztinációja; nemzetgazdasági értéke felbecsülhetetlen.

A “Balatont” az egyes ágazati jogszabályok földrajzilag eltérően definiálják, ezért mindenképpen szükséges a vizsgálat által érintett terület egzakt lehatárolása, amelyen belül a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokat vizsgálhatjuk. A földrajzi definíciók értelmében: a jogi partvonal (283/2002.(XII. 21.) Korm. Rendelet), a Balaton Kiemelt Üdülő Körzet (2000. évi CXII. Tv. ½. melléklete), illetve a tó vízgyűjtő területe.

Ezek unióját tekintjük a tanulmányföldrajzi határainak, vagyis annak a területnek, amire vizsgálataink vonatkoznak. A tanulmány által felvázolt terület-definíció szükségessé teszi a tervezett intézkedéseknél felvázolt, különböző állami, önkormányzati, gazdasági és civil szereplők újfajta területi együttműködésének kialakítását.

¹ https://www.asz.hu/storage/files/files/elemzesek/2021/turizmus_jarvany20210325.pdf?ctid=1259
² https://www.ksh.hu/infografika/2018/balatoni_nyar.pd

Szöveg és Ábra: Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv Hazai vizeink komplex éghajlati alkalmazkodását segítő fejlesztési prioritások kidolgozása