Különböző klímamodellek a kutatásban

Szöveg

A Balaton és környezetével kapcsolatos vizsgálódások mind a Balaton algásodásával kapcsolatos Balaton Algavirágzás, mind az Átfogó Balaton Klímakutatás esetében az átlagosnak tekinthető RCP4.5 forgatókönyvre készülnek.

A Támogató kérésére bemutatásra kerül majd az RCP8,5 esetén várható klíma is. Az RCP8,5 azt a jövőt mutatja be, ahol az emberiség üvegházhatású gáz kibocsátása a mai szinten marad, melyhez globálisan 3,2-5,4 fok átlaghőmérséklet növekedés prognosztizálható 2100-ra.

 

Thomson et al., Nature Communication, 2017


Az RCP4.5 pálya megvalósulása esetén Keszthely éghajlata 2050-re a spanyol Huesca mostani klímájához hasonlítani, de ehhez a kibocsátásokat csökkenteni kell. Ha a csökkentés nem sikerül és az emissziók a mostani szinten maradnak, akkor a görög Közép-Makedónia régió időjárásának megfelelő lesz Keszthely klímája.

Az RCP8.5 esetén nagyon jelentős globális válságok várhatóak, amikor a Balaton alga-helyzete és a fürdés lehetősége kevésbé fontos problémákká válhat. Ezért a konzorciumok vezetése a Támogatóval összhangban a vizsgálatait és javaslatait alapvetően az RCP4,5-es kibocsátási szcenárióra teszi meg, ami a század végére 1,7-3,2 fokos globális átlaghőmérséklet-növekedés kapcsolódik.

Fotó: Mihály Köles (Unsplash)